Børn i biografen

Vejledning Film og tv Mediebrug og trivsel Aldersmærkning

Læs her om, hvad du skal være opmærksom på, når dit barn skal i biografen.

Medierådets aldersmærker er et udtryk for, hvor gammel dit barn skal være, før der ikke er risiko for at tage skade af at se en given film. Men der er stor forskel på, om du sidder hjemme i sofaen eller i biografens tusmørke. Her på siden kan du læse Medierådets anbefalinger til, hvad du bør være opmærksom på, når dit barn skal i biografen enten alene eller sammen med dig som voksen. Via linket til højre kan du hente Medierådets guide 'Det gode gys', hvor du kan finde vejledning til at tale med dit barn om uhygge i film. 

Medierådets aldersmærker

Aldersmærkerne skal fremgå af filmene i biografen, og der skal oplyses om aldersmærker i forbindelse med billetbestilling og -salg. 

Aldersmærkerne er: 

  • Tilladt for alle
  • Frarådes børn under 7 år
  • Tilladt for børn fra11 år
  • Tilladt for børn fra 15 år

Børn, der kommer for tidligt i biografen

Medierådet anbefaler, at børn ikke ser film i biografen, før de er fyldt 4 år. I biografsalens mørke bliver børn under 4 år let overvældet og skræmt af filmens lys- og lydeffekter.

Det gælder også film, der er tilladt for alle. Selvom en film i sin grundstemning, handling, virkemidler og tematik ikke umiddelbart kan være skadelig for nogen, kan biografoplevelsen i sig selv medvirke til en dårlig oplevelse for dit barn. 

Børn, der kommer alene i biografen

Hvis børn er i biografen uden en voksen, må de først se en 11-års film fra den dag, de er fyldt 11 år, og først se 15-års film fra den dag, de er fyldt 15 år.

Børn, der følges med en voksen i biografen

Børn der er fyldt 7 år, kan komme ind og se alle film, hvis de er ifølge en forælder eller anden voksen (dvs. én der er fyldt 18 år)

Er børn ifølge en voksen i biografen, gælder nemlig ledsagerreglen.

LEDSAGERREGLEN
Filmloven: § 20. Stk. 3. Alle film må dog vises offentligt for børn, der er fyldt 7 år og er ledsaget af en af forældrene eller en anden voksen.

Vær opmærksom på, at denne regel altså alene gælder for børn, der er fyldt 7 år.

Der er forskel på børns fortrolighed med filmmediet. At børn, der er fyldt 7 år, kan gå i biografen med en voksen og se alle film, betyder dog ikke, at det er en god ide, at de rent faktisk ser alle film. Børn kan let blive skræmte af films virkemidler og biografens mørke. For de yngste er der stor forskel på at sidde i kendte omgivelser og se film på fx tv, og så at se en film i biografen. Børn kan generelt tåle mere, når de ser film på tv med en lydstyrke, der kan reguleres.

Medierådets børnefaglige eksperter vurderer, om filmen kan virke skræmmende for børn på et givet alderstrin. Men det er børns voksne, der kender egne børn bedst og ved hvad de kan tåle at se.

Børnebio

Mange biografer har visninger af biograffilm for mindre børn. Det hedder tit noget i stil med børnebio eller børnebiffen og kan være et løbende tilbud eller et tilbud i forbindelse med de større ferier som sommerferie, vinterferie mv. 

Det er typisk målrettet aldersgruppen 3-7 og består ofte af 30 minutters visning af en række tegne- og børnefilm af kortere varighed. 

Sådanne tilbud kan være en rigtig god måde for dit lille barn til at få sin første biografoplevelse og for dig som forældre til at se, hvordan dit barn reagerer på biografens mørke og stemning.