Counter-Strike 2 for voksne

Vejledning Gaming

Counter-Strike 2 er ikke et spil, der er lavet til børn, men det har fans og spillere helt ned i de yngste klasser, bl.a. takket være de populære danske hold. Det kan være godt at spille med nogen, man kender i forvejen, og som man kan sidde sammen med – det gør det nemmere at holde den gode tone i kommunikationen. Hold øje med, om spillets hektiske tempo og høje stressniveau er for meget for de yngste spillere. Hav også opmærksomhed på, om skins kommer til at fylde for meget.

Counter-Strike 2 Kort fortalt

Counter-Strike 2 er et strategisk skydespil, hvor man enten som terrorist skal forsøge at trænge ind på ét af to “bombe-steder” for at sprænge det i luften, eller som anti-terrorist skal forhindre det. Terroristerne spiller således “angreb” og antiterroristerne “forsvar”. Begge hold kan købe skydevåben og forskellige typer granater for at nedkæmpe det andet hold. Counter-Strike 2 kan være et voldsomt spil med mange pludselige indtryk, men det er samtidig bygget op om og fordrer holdarbejde og god kommunikation.

Samarbejde og holdspil 

I Counter-Strike 2 er man en del af et hold. Enten spiller man med nogen, man kender i forvejen, eller med nogen, man møder i spillet. Nøglen til at vinde en Counter-Strike 2-kamp er at være god til at koordinere angreb, forsvar og bevægelser med resten af holdet. Det foregår typisk via intense (og for udenforstående kryptiske) samtaler, og spillerne lærer hurtigt, at nøglen til sejr er i koordinationen og kommunikationen, og øvelse og træning kan gøre spiller såvel som hold bedre.

Vi anbefaler:

  • Counter-Strike 2 er et spil man kan blive god til, og som man kan dyrke som en esport. Spillet er derfor et godt samtaleemne til aftensmaden. På lige fod med andre hobbyer som håndbold eller fodbold kan man fx tale om: “Hvordan gik det i kampen i dag?”, “Var det sjovt?”, og “Hvem spillede du på hold med?”.

Spilletid

Hver runde varer op til 2 minutter eller afgøres, når bomben springer, eller det ene hold har skudt alle de andre. Hver bane spilles til bedst ud af 24. Det vil sige, at det hold, der først vinder 13 runder, har vundet kampen. Ved professionelle kampe og turneringer spilles ofte bedst ud af 3 baner. En kamp kan tage op til 40 minutter.

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt?

Grafikken i Counter-Strike 2 er realistisk, og både våben, terrorister og baggrunde er meget virkelighedstro. Spillet gør dog hverken brug af en uhyggelig eller realistisk fortælling, dramatisk musik eller overdreven vold. Derimod er det tydeligt, at det er et computerspil med point og high scores. Meget få unge synes, at Counter-Strike 2 er “krigsrealistisk”, men nogle føler, at de mange lyde, glimt fra blændegranater mv. er hektiske, og de bryder sig ikke om den stress og jag, det kan medføre.

Vi anbefaler:

  • Tag en snak med børnene om, hvordan Counter-Strike 2 “føles”, og observér dem. Derved kan du få en fornemmelse for, om nogle af dem ikke trives i det til tider voldsomme spil. Det kan både være på grund af støjen fra krudt og kugler og det høje stressniveau i spillet. Sørg også for at sætte rammer for en god tone spillerne imellem.

Hvad koster det?

I Counter-Strike 2 har alle spillere fra starten adgang til de samme våben. Det vil sige, at alle spillere har de samme forudsætninger for at vinde kampene, og at der ikke skal købes opgraderinger eller udstyrspakker. Til gengæld belønnes man med gratis loot boxes efter vundne kampe, som skal låses op med nøgler, som man kan købe for rigtige penge – hvis man gerne vil have adgang til de skins, der findes deri.

Skins har reel, økonomisk værdi, og nogle børn og unge ejer skins til 500, 5.000 eller måske 50.000 kroner. Det betyder, at der findes et marked for skins. Man kan handle med skins uden for spillet, og man kan gamble med skins på uregulerede sider, som er tilgængelige for børn. For mange unge får skins desuden en voldsom social værdi – på lige fod med fodboldkort eller mærkevaretøj – og de bliver et statussymbol. Det kan betyde, at nogle unge gerne vil bruge alle lommepengene på at købe de allermest sjældne skins, eller at de forsøger at skaffe dem på anden vis.

 

Vi anbefaler:

  • Tal med børnene om skins, deres betydning, og hvordan I håndterer dem. Skins er flotte og kan være et symbol på, at man har spillet rigtig længe og er blevet dygtig. De kan også blive en ekstremt dyr og opslugende hobby, hvor mange unge risikerer at blive snydt i handler. Se mere på www.scammed.dk.

PEGI 18+

PEGI-aldersmærkning er vejledendeom spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil. PEGI-mærket ’!’ indikerer at platformen kræver voksensinvolvering


Udgivet af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Center for Digital Pædagogik. Opdateret februar 2024. Kvalitetstjekket af Center for Ludomani.

Download Counter-Strike 2 for voksne

Opsummering

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Middel


Mikrotransaktioner? Ja


Intenst gameplay?* Ja


Svært at lære? Middel


Muligt at tale/skrive med
fremmede spillere?
Meget


*Gameplay beskriver den måde, man spiller spillet på.


Husk altid at tage højde for det enkelte barn, når du skal vurdere egnetheden af et spil.

ORDBOG

Frag
At skyde en anden spiller eller selv at blive skudt.

A & B
De to bombe-spots på et kort.

Peak
At kigge forsigtigt rundt om et hjørne.

Ace
Den samme spiller dræber hele det andet hold.

Counter
Counter-terroristerne – det ene af de to hold.

Loot box
En virtuel lykkepose. Der indeholder fx våben, kostumer eller skins. Man kan vinde loot boxes i ’CS:GO’, der skal åbnes med en nøgle, som man kan købe. Loot boxene i ’CS:GO’ kan købes, sælges eller byttes og er omdiskuteret, da de ligner gambling.

Skins
En udsmykning til et virtuelt våben, en beklædningsgenstand eller et udseende på en figur.

Smurf/Smølf
En erfaren og dygtig spiller, der har lavet en nybegynder-konto for at spille nemme kampe.

Tilt
At blive så sur/frustreret, at man spiller elendigt (udtrykket er taget fra poker).

T
Terroristerne – det ene af de to hold.