FIFA for voksne

Vejledning Gaming

FIFA-er kendt og udbredt i mange computerspillende klubber og hjem. Hyperrealistisk grafik appellerer til, at man kaster sig ud i Danmarks nationalsport nummer 1: fodbold! Kernen i den populære spilserie er, at man fra sin egen sofa kan matche mægtige Barcelona mod små lokalhold, og få kampen til at gå lige op. Lommepengene kan dog hurtigt få ben at gå på, da FIFA tilbyder køb af samleobjekter og meget andet.

FIFA kort fortalt

Selvom FIFA altid handler om, at man skal score flere mål end modstanderholdet, så kan kampenes indpakning se vidt forskellig ud. Når man griber hver sin controller og skal spille en hurtig omgang Barcelona vs. Real Madrid, er det typisk en Exhibition Match, man spiller. Der stiller holdene med de opstillinger og spillere, de også har i virkeligheden.

Det game mode, der bruges flest timer på verdensplan, er FIFA Ultimate Team / FC 24 Ultimate Team (FUT). Her starter man med et undertippet hold, og så skal man vinde kampe og score mål for at tjene penge til at købe nye og bedre spillere. Spillerne “vindes” ved at købe pakker med spillerkort (ligesom de populære, fysiske fodboldkort, som har statistikker og attributter på virkelige spillere). I pakkerne med spillerkort køber man typisk 3-12 vilkårlige kort, man ikke kender på forhånd, og efter betalingen åbnes pakken, og de nye spillere præsenteres.

Vi anbefaler:

  • Sørg for, at spillerkortene ikke bliver den dominerende faktor, men kun et sjovt krydderi på fodboldspillet. Overvej helt at lukke ned for FUT i klub-regi, så det ikke kommer til at handle om, hvem der har råd til at købe dyre pakker, og hvem der ikke har.

FIFA er hverken et voldeligt eller blodigt spil. Man kan allerhøjest blive udsat for et moderat spark over skinnebenet, eller en tackling med knopperne forrest. Desværre oplever mange voksne, at unges temperament ryger gennem loftet, når den digitale grønsvær indtages.

Selvom FIFA virker simpelt; spark bolden i mål flere gange end modstanderen, kan nogle af de sjove elementer som dribleture, tacklinger og hurtige pasninger være svære. Når man mislykkes med en handling, kan det føre til, at man mister kontrollen over spillet. Selvom det ikke drejer sig om særlig lang tid, kan tabet af kontrol virke afsindigt frustrerende. Derfor kan ’FIFA’-spillene for nogle lede til voldsomme reaktioner, når man taber.

Vi anbefaler:

  • Vær opmærksom på temperamentet, når I spiller FIFA. Tal med børnene om, hvorfor de bliver frustrerede. Det er ikke altid frustration over at tabe kampen, men over kontroltab i spillet, de reagerer på.

FIFA-serien udgiver et nyt spil hvert år og har efterhånden gjort det i flere gamer-generationer. Serien blev i 2023 omdøbt til FC-serien, men er grundlæggende det samme Selvom kerneproduktet – lettilgængelig fodbold på PlayStation eller Xbox – ikke har ændret sig synderligt, så implementeres der hvert år nye måder at spille fodbold på fx ved at man kan være træner eller følge en spillers karriere fra lokalklub til Champions League.

FIFA et spil med livagtige spillergengivelser, flotte stadioner, et fænomenalt soundtrack og mulighed for hundredvis af timers underholdning. Men selvom spillet er lettilgængeligt for selv de mindste, kræver det voksnes opmærksomhed på de mange mikrotransaktioner og frustrerende elementer, hvis det skal blive ved med at være sjovt.

Vær opmærksom på:

  • Mange muligheder for mikrotransaktioner, som hurtigt kan løbe op.
  • Særligt i Ultimate Team kan man købe sig til fordele i kampene.
  • Altid at holde den gode tone og stemning i spillet.

Hvad koster det?

Pakkerne med spillerkort er inddelt i forskellige niveauer. De billigste pakker giver kun adgang til spillere fra middelmådige ligaer, så man skal betale mere for at få adgang til Messi, Braithwaite og alle de andre store navne.

Pakkerne kan også købes for penge i spillenes indbyggede webshop. Det er selvfølgelig fristende at springe den langsommelige proces med at vinde og tabe kampe over og gribe til lommepengene i stedet.

PEGI 3+

PEGI-aldersmærkning er vejledende om spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil. PEGI-mærket ’!’ indikerer at platformen kræver voksensinvolvering.


Udgivet af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Center for Digital Pædagogik. Opdateret februar 2024. Kvalitetstjekket af Center for Ludomani.

Download FIFA for voksne

Opsummering

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Nej


Mikrotransaktioner? Ja


Intenst gameplay?* Middel


Svært at lære? Nej


Muligt at tale/skrive med
fremmede spillere?
Ja


*Gameplay beskriver den måde, man spiller spillet på.


Husk altid at tage højde for det enkelte barn, når du skal vurdere egnetheden af et spil.

ORDBOG

Coins
FIFAs valuta. Den optjenes ved vundne FUT-kampe.

FIFA Points
En anden valuta brugt i FIFA. Den kan købes for rigtige penge.

Mikrotransaktion
Tilkøb inde i spillet, fx af spillerkort.

Pack
Pakke med spillerkort købt eller vundet i spillet.

SBC
Squad Building Challenge er nogle af de udfordringer, der er lagt ind i spillet i forbindelse med opbygning af et hold i FUT-mode.