Roblox for voksne

Vejledning Gaming

Det ekstremt populære Roblox giver adgang til et utal af forskellige spil. På Roblox kan man enten spille et af de mange spil eller designe sit helt eget, som andre brugere kan spille.

Roblox kort fortalt

Roblox kan tilgås via en browser, app eller konsol (Xbox). På platformen kan man vælge mellem tusindvis af spiltitler, designe spil, købe skins eller sende venneanmodninger og chatte med andre brugere. Når man opretter en brugerprofil, får man en ’avatar’, som er en lille figur, der repræsenterer brugeren. Det afhænger af de enkelte spil, om man spiller som sin ’avatar’ i spillet.

Spil på Roblox er skabt af andre brugere, og dét kalder man ”brugergenereret indhold”. Det kan både være privatpersoner og professionelle spiludviklere. På platformen kan man søge efter bestemte spil, kigge på de mest populære eller vælge ud fra en bestemt genre som fx ’survival’, ’obby’ eller ’roleplay’. Nogle spil spiller man alene, mens andre spilles sammen med andre. Enten med fremmede på offentlige servere eller med venner på private. Man kan lave sine egne spil i Roblox Studio, og det er gratis at bruge.

Man skal være opmærksom på, at barnet kan tilføje mikrotransaktioner til sine spil, så det er en god idé at snakke om brugen af penge i spil.

Vi anbefaler:

  • Kig forældreindstillingerne igennem sammen med dit barn og tal om de forskellige indstillinger. 
  • Hvis ens barn vil spille med sine venner, kan man sammen med barnet fremsøge vennerne og sende en venneanmodning, så barnet ikke finder forkerte personer. Det kræver, at man kender vennernes brugernavne på Roblox.

Roblox er ikke et spil i sig selv, men en platform med mange forskellige spil. Platformen har eksisteret siden 2006 og giver mulighed for at spille forskellige spil, eller designe nye spil. Spillene er lavet af brugere, og der kommer hele tiden nyt indhold. Platformen har fået PEGI-ikonet ’!’ i stedet for et aldersmærke. Det betyder, at spillet krævet forældreinvolvering.

Hvis man opretter en profil til et barn under 13 år, kan man som forælder bruge forskellige forældreindstillinger, som bl.a. gør, at fremmede ikke kan skrive til barnet, og at barnet ikke kan spille spil med potentielt upassende eller skræmmende indhold. Voksne skal også være opmærksomme på, at der er forskellige former for mikrotransaktioner i Roblox.

Vær opmærksom på

  • At noget indhold på platformen kan være skræmmende eller upassende for børn.
  • Mikrotransaktioner.
  • At det er muligt at spille og skrive med fremmede spillere.

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt?

Roblox har et forholdsvis simpelt grafisk udtryk, der som udgangspunkt går igen på tværs af platformen. Der kan være spil med flere detaljer, som derfor også kan virke mere skræmmende.

I nogle spil vil spillerne kunne slå på hinanden med eller uden våben, og når en spiller ”dør”, vil de blot forvinde uden blod eller tydelige skader. I andre spil kan der dog være mere grafisk vold og uhyggelige elementer. Platformen har fx en ’horror’-kategori.

Spil på Roblox har et aldersmærke, som givet et bud på, hvor gammel man skal være, før spillet er passende. Vær opmærskom på, at Roblox ikke går ind og vurderer det passende aldersniveau for de forskellige spil. Det gør brugere, som har lavet spillet.

Vi anbefaler:

  • Vær opmærksom på, at man kan finde spil på Roblox, som kan være skræmmende for de mindste. Man kan tale med sit barn om, hvad de godt kan lide at spille på Roblox og vælge spil sammen med dem.

Hvad koster det?

Det er gratis at hente platformen Roblox og oprette en ny bruger. Det er også gratis at spille de fleste spil på plaformen. Der er dog flere forskellige måder at bruge penge på i Roblox.

Hvis man vil købe bestemte opgraderinger eller skins i Roblox, så skal man bruge Robux. Robux er en vir\u0002tuel valuta, der koster rigtige penge. For Robux kan man fx købe særlige englevinger til sin ”avatar” eller et ”game pass”, der gør at man kan løbe hurtigere i et bestemt spil. Med Robux kan man også købe en privat server, hvor man kan vælge, hvem der må være med til at spille. Det er op til de enkelte udviklere at beslutte mængden og typen af mikrotransaktioner i de forskellige spil, og derfor er det svært at lave en udførlig guide til, hvad der er tale om, og hvad tingene koster. Man kan hverken optjene eller få Robux i platformens mange spil. 

Robux kan købes som et engangsbeløb eller gennem et medlemskab til platformen, som gør, at man har et bestemt antal Robux til rådighed hver måned. Man kan hverken optjene, bytte eller få Robux i platformens mange spil eller fra andre brugere.

Vi anbefaler:

  • Hvis dig og dit barn vil købe Robux, så hold jer til Roblox officielle hjemmeside, app eller Microsoft Store (på Xbox) for at undgå snyd.

PEGI !+

PEGI-aldersmærkning er vejledende om spillets indhold på billed- og lydside. PEGI er ikke et forbud mod, at yngre børn spiller et bestemt spil. PEGI-mærket '!' indikerer, at platformen kræver vokseninvolvering.


Udgivet af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Center for Digital Pædagogik. Opdateret februar 2024. Kvalitetstjekket af Center for Ludomani.

Download Roblox for voksne

Opsummering

Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt? Måske**


Mikrotransaktioner? Ja


Intenst gameplay?* 
Måske**


Svært at lære? Måske**


Muligt at tale/skrive med
fremmede spillere? 
Ja


*Gameplay beskriver den måde, man spiller spillet på.
**Varierer fra spil til spil.


Husk altid at tage højde for det enkelte barn, når du skal vurdere egnetheden af et spil.

ORDBOG

Brugergenereret indhold
Indhold – i dette tilfælde spil – skabt af brugere af platformen, som stilles til rådighed for de andre brugere.

Server
I Roblox foregår et multiplayer-spil på en server. Man kan spille på en ”offentlig” server, som er åben for alle, eller en ”privat” server, hvor man selv vælger, hvem der må være med.

Obby
Betyder ”obstacle course” og er en type spil med forhindringsbaner på Roblox.

Avatar
Ens figur i Roblox.

Mikrotransaktioner
Tilkøb inde i spillet, fx af fordele eller skins.

Skins
En beklædningsgenstand eller udseendet på ens ’avatar’.

Roblox Studio
Program i Roblox til at designe spil.

Robux

Den virtuelle valuta i Roblox.

Game pass
Et ’Game pass’ giver særlige fordele eller evner i et bestemt spil og kan købes for Robux.